Rolnicy, którzy planują uprawę rzepaku w systemie integrowanej produkcji roślin (IP) muszą pamiętać o kluczowym terminie. Najpóźniej 30 dni przed planowanym siewem muszą zgłosić zamiar stosowania IP. Niedotrzymanie tego terminu oznacza brak możliwości uzyskania certyfikatu, a w konsekwencji utratę dopłat w ramach ekoschematu. Przypominamy, że certyfikat wydawany jest na okres niezbędny do zbycia rzepaku, jednak nie dłużej niż na 12 miesięcy.
Zasady certyfikacji integrowanej produkcji rzepaku
Integrowana produkcja roślin (IP) to system uprawy, w którym kluczowe znaczenie ma przestrzeganie obowiązujących wymogów prawnych w zakresie stosowania środków ochrony roślin, ze szczególnym uwzględnieniem zasad integrowanej ochrony roślin.
- Podstawowym wymogiem umożliwiającym prowadzenie upraw rzepaku w systemie IP oraz uzyskanie certyfikatu jest coroczne zgłoszenie zamiaru stosowania integrowanej produkcji do podmiotu certyfikującego. Zgłoszenia należy dokonać nie później niż 30 dni przed siewem rzepaku.
- Po dokonaniu zgłoszenia producent rolny jest zobowiązany do: prowadzenia uprawy zgodnie z metodyką integrowanej produkcji rzepaku, szczegółowego dokumentowania wszystkich działań w notatniku IP.
Wykaz podmiotów wykonujących działalność w zakresie certyfikacji integrowanej produkcji roślin (wg. kolejności upoważniania):
- „PNG” Sp. z o.o., Cisów 77 A, 26-021 Daleszyce, http://certyfikacja.co/integrowanej_produkcji_roslin/
- QA Solutions Sp. z o.o, ul. Józefa Marcika 25E/3, 30-443 Kraków, http://www.qasolutions.pl/integrowana-produkcja-roslin
- Kiwa COBICO Sp. z o.o., Przebieczany 529, 32-020 Wieliczka, https://www.cobico.pl/integrowana_produkcja_roslin
- Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o., ul. Młynarska 42, 03-171 Warszawa, https://www.agroeko.com.pl/certyfikowane-obszary/integrowana-produkcja
- SGS Polska Sp. z o.o., Al. Jerozolimskie 146A, 02-305 Warszawa, https://www.sgs.pl/pl-pl/agriculture-food/food/food-certification/integrated-plant-production-ipr-certification
- TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o., ul. Wolności 347, 41-800 Zabrze, https://www.tuv.com/poland/pl/integrowana-produkcja-ro%C5%9Blin.html
- BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o., ul. Lubicz 25A, 31-503 Kraków, https://www.biocert.pl/integrowana-produkcja/
- EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o. o., ul. Modzelewskiego 27, 02-679 Warszawa, https://ekogwarancja.pro/integrowana-produkcja/
- Krajowe Centrum Badań i Certyfikacji „Gwarantowana Jakość” Sp. z o. o. ul., Naramowicka 144, 61-619 Poznań, http://www.kcbic.pl/index.php/integrowana-produkcja-roslin-dokumenty/
- ECO2 Sp. z o.o., ul. Towarowa 9 lok. 101, 10-416 Olsztyn, https://eco2cert.pl/integrowana-produkcja-roslin/
- Polskie Centrum Badań i Certyfikacji Spółka Akcyjna, ul. Puławska 469, 02-844 Warszawa, https://www.pcbc.gov.pl/
Warunki uzyskania certyfikatu IP dla rzepaku
Certyfikat integrowanej produkcji rzepaku wydawany jest na wniosek producenta, który spełnia następujące wymagania:
- ukończył szkolenie z zakresu IP i posiada odpowiednie zaświadczenie,
- prowadzi produkcję zgodnie z metodyką zatwierdzoną przez Głównego Inspektora,
- nawozi rzepak zgodnie z jego faktycznym zapotrzebowaniem,
- prawidłowo dokumentuje wszystkie działania związane z IP,
- przestrzega zasad higieniczno-sanitarnych określonych w metodykach,
- w badaniach próbek roślin lub produktów roślinnych nie stwierdzono przekroczenia dopuszczalnych pozostałości środków ochrony roślin, azotanów, azotynów i metali ciężkich,
- stosuje zasady ochrony rzepaku przed organizmami szkodliwymi zgodnie z metodyką IP.
Certyfikat wydawany jest na okres niezbędny do zbycia rzepaku, jednak nie dłużej niż na 12 miesięcy. Producent posiadający certyfikat może oznaczać swoje rośliny Znakiem Integrowanej Produkcji Roślin, którego wzór jest dostępny na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Źródło: MRiRW, opracowanie na podstawie „Metodyka Integrowanej Produkcji Rzepaku Ozimego”, (wydanie czwarte zmienione), zatwierdzona przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa