Agrofagi

Zgorzel siewek

Siewka – brunatne, owalne nekrozy na szyjce korzeniowej i (lub) korzeniu z czasem obejmujące cały ich obwód; następuje uwiąd i zamieranie.
Liścienie – chlorotyczne lub brunatne nekrozy, silnie porażone liścienie zamierają.

POBIERZ

Zgnilizna twardzikowa

Liście – symptomy choroby na liściach są trudne do rozpoznania, najczęściej nieregularne, białoszare plamy.
Łodyga – plamy początkowo owalne, białoszare, niekiedy koncentrycznie strefowane, stopniowo obejmujące coraz większą powierzchnię pędu; na powierzchni plam biała, watowata grzybnia, przerastająca również wnętrze łodygi; ze zbitej grzybni tworzą się najpierw szare, potem czarne, owalne przetrwalniki grzyba – sklerocja.
Łuszczyna – łuszczyny bieleją, są wypełnione białą grzybnią i sklerocjami.

POBIERZ

Wirus żółtaczki rzepy

Liście – antocyjanowe przebarwienia na brzegach liści; zredukowana powierzchnia blaszki; chore liście lekko wznoszą się ku górze, a wraz z rozwojem choroby przebarwiają się na fioletowoburaczkowo.
Łodyga – zmniejszenie liczby rozgałęzień bocznych, zahamowany wzrost.

POBIERZ

Wertycylioza

Liście – żółknięcie połowy liścia, druga połowa dłużej pozostaje zielona.
Łodyga – najpierw żółtobrązowa, potem brunatna smuga, biegnąca od dołu wzdłuż pędu głównego
i pędów bocznych; pod koniec wegetacji na przekroju podłużnym i na powierzchni porażonych pędów obserwuje się liczne małe i czarne, przypominające opiłki żelaza mikrosklerocja grzyba; skórka łodygi pęka i łatwo można ją oderwać pasami.
Korzeń – ciemnoszary, brązowy lub czarny, stopniowo zamiera; porażone rośliny można bardzo łatwo wyciągnąć z gleby.

POBIERZ

Szara pleśń

Liście – plamy sinozielone, zagłębione, o nieregularnym kształcie, pokryte szarym nalotem grzybni
z zarodnikami konidialnymi; porażone liście stopniowo zamierają.
Łodyga – szarobrunatne, zagłębione, nieregularne plamy z szarym nalotem pojawiające się stopniowo na coraz większym obwodzie; w miejscu ich wystąpienia dochodzi często do wyłamywania się i zamierania łodyg.
Łuszczyna – szarobrunatne, zagłębione, nieregularne plamy z szarym nalotem struktur grzyba; często przedwcześnie zasychają, pękają, a nasiona osypują się.

POBIERZ

Sucha zgnilizna kapustnych

Siewka – brunatne, owalne nekrozy; przewężenia szyjki korzeniowej lub części korzenia; często dochodzi do obumarcia rośliny lub jej osłabienia (zgorzel siewek).
Liście – jasnobrązowe lub beżowe, owalne plamy
z piknidiami (czarne kropki) na powierzchni, niekiedy z chlorotyczną obwódką.
Łodyga – rozległe, wydłużone, jasnobrunatne
plamy z piknidiami na powierzchni, często z brunatną obwódką.
Szyjka korzeniowa – ciemnobrunatne plamy, które stopniowo się pogłębiają, korkowacieją i murszeją, w okresie dojrzewania dochodzi w tym miejscu do wyłamywania się łodyg.
Łuszczyna – rozległe, jasnobrunatne plamy z piknidiami na powierzchni, często z brunatną obwódką.

POBIERZ

Mączniak prawdziwy rzepaku

Liście – mączysty, biały nalot struktur grzyba głównie na górnej stronie blaszki liściowej, który stopniowo się rozrasta, obejmując coraz większą powierzchnię; żółknięcie i zamieranie porażonych liści.
Łodygi – mączysty, biały nalot struktur grzyba, który stopniowo się rozrasta, niekiedy mogą pod nim wystąpić brunatnofioletowe plamy.
Łuszczyny – mączysty, biały nalot struktur grzyba stopniowo obejmujący coraz większą powierzchnię łuszczyny.

POBIERZ

Mączniak rzekomy krzyżowych

Liścienie – na dolnej stronie blaszki delikatny, szarobiały nalot struktur patogena, porażone liścienie stopniowo żółkną i zamierają.
Liście – na górnej stronie blaszki liściowej żółte plamy z brunatną, nieregularną obwódką; na dolnej stronie w tym samym miejscu delikatny, szarobiały nalot struktur patogena; żółknięcie i zamieranie porażonych liści.

POBIERZ

Kiła kapusty

Korzenie – kuliste, maczugowate, palczaste narośle (guzy) na korzeniu głównym oraz korzeniach bocznych; guzy mogą być pojedyncze, duże lub liczne i drobne, bez włośników na ich powierzchni; początkowo guzy są jasne, suche, białokremowe, następnie stopniowo brunatnieją, gniją i się rozpadają.
Liście – żółkną, przebarwiają się na czerwono, więdną, następuje zahamowanie wzrostu (objawy niespecyficzne).
Łodyga – zahamowany wzrost, przyspieszone pąkowanie i kwitnienie, więdnięcie (objawy niespecyficzne).

POBIERZ

Czerń krzyżowych

Siewka – przewężenia szyjki korzeniowej; na liścieniach brunatne, owalne nekrozy; może powodować osłabienie lub obumarcie roślin (zgorzel siewek).
Liście – plamy owalne, jasnobrunatne lub brunatne, nieco zagłębione, z żółtą obwódką, niekiedy koncentrycznie strefowane, plamy stopniowo zlewają się.
Łodyga – plamy podłużne, ostro ograniczone, czarne lub bladoszare, z wyraźnym brzegiem.
Łuszczyna – podłużne lub owalne, brunatne lub czarne, zagłębione plamy; w przypadku dużego nasilenia choroby łuszczyny przedwcześnie zasychają; nasiona osypują się.

POBIERZ

Cylindrosporioza roślin

Liście – plamy w postaci koncentrycznie ułożonych białych cętek (skupienia zarodnikowania konidialnego), stopniowo pękająca skórka ulega deformacji, a następnie zamiera; porażony liść często długo nie opada.
Łodyga – początkowo białe lub szare plamy z czarnymi cętkami na obwodzie, później widoczne kilkucentymetrowe, podłużne, jasnobrunatne plamy o chropowatej, popękanej powierzchni z ciemną obwódką.
Łuszczyna – brązowe, podłużne plamy, które stopniowo się powiększają; łuszczyny ulegają zniekształceniu.

POBIERZ

Biała plamistość liści

Liście – początkowo drobne chlorotyczne plamki, później szybko zmieniają się w większe białe lub szarobiałe plamy; na początku plamy są okrągłe, później przybierają nieregularny kształt z brunatną obwódką; na plamach mogą z czasem pojawiać się czarne punkty; przy silnym porażeniu liście mogą całkowicie zamierać i odpadać.
Łodyga – wydłużone, jasne plamy z brunatną obwódką.
Łuszczyna – jasne, nieregularne plamy z brunatną, szeroką obwódką.

POBIERZ

Tobołki polne

Chwast bardzo pospolity, rośnie na glebach gliniastych, średnich i ciężkich, zasobnych w składniki pokarmowe i wapń.

POBIERZ

Tasznik pospolity

Gatunek bardzo pospolity, rośnie na wszystkich rodzajach gleb, preferując gleby żyzne, próchniczne, pulchne i przewiewne, nawożone obornikiem z niewielką ilością wapna.

POBIERZ

Stulicha psia

Gatunek najpospolitszy w północno-zachodniej Polsce, ale coraz bardziej się rozprzestrzenia. Preferuje gleby piaszczyste, kamieniste i suche.

POBIERZ

Rzodkiew świrzepa

Gatunek pospolity na całym niżu i terenach podgórskich. Lubi gleby piaszczyste, gliniaste, lekko kwaśne, nie ma większych wymagań pokarmowych, ale zdecydowanie lepiej rozwija się na glebach żyznych. Chwast segetalny.

POBIERZ

Przytulia czepna

Chwast pospolity na terenie całej Polski. Rośnie prawie we wszystkich uprawach, można go spotkać w ogrodach, sadach, na brzegach wód oraz w zaroślach i lasach liściastych. Preferuje czarnoziemy i gleby gliniaste, zwłaszcza gdy są żyzne, wilgotne i zasobne w azot.

POBIERZ

Przetacznik bluszczykowy, Przetacznik perski

Rośliny jednoroczne, jare, często zimujące. Występują na glebach żyznych, piaszczystych, gliniastych i gliniasto-piaszczystych zawierających wapń.
Chwasty te występują w roślinach ozimych. Są to gatunki szkodliwe w przypadku masowego występowania.

POBIERZ

Perz właściwy

Chwast kosmopolityczny. Rośnie na wszystkich typach gleb, najrzadziej na piasz￾czystych i o niskim pH, preferuje gleby żyzne, ciężkie, ugory.

POBIERZ

Owies głuchy

Gatunek spotykany przede wszystkim w środkowo-południowej i środkowo-wschodniej Polsce, gdzie rośnie na około 40% pól i wykazuje stałą tendencję
do rozprzestrzeniania się. Najlepiej rozwija się na glebach wapiennych, ciężkich gliniastych, ilastych lub marglisto-gliniastych – podmokłych (wilgotnych).

POBIERZ

Ostrożeń polny

Rośnie w całym kraju na wszystkich typach gleb. Preferuje gleby dobrze przewietrzane, zasobne w składniki pokarmowe, o pH w granicach 5,8–7. Toleruje
silnie zasolone gleby (do 2%), wytrzymuje temperatury w granicach 35–40°C.
Chwast ruderalny i segetalny.

POBIERZ

Miotła zbożowa

Roślina jednoroczna jara, bardzo często zimująca. W Polsce popularna na nizi￾nach, ale także spotykana w niższych partiach Karpat i w Sudetach, aż po regiel
dolny; lubi gleby lekkie, nieco wilgotne, kwaśne. Jest wskaźnikiem niedoboru
wapna. Chwast typowo segetalny, masowo pojawia się w latach dżdżystych.

POBIERZ

Maruna nadmorska

Chwast spotykany w całym kraju. Preferuje gleby wilgotne – gliniaste i próch￾niczne, ale rośnie na różnych typach gleb uprawnych raczej o niskiej zawartości
wapnia, w rowach, przy drogach, na nieużytkach.

POBIERZ

Mak polny

Gatunek rośnie na nizinach i w strefie podgórskiej, najczęściej na glebach ciężkich, ubogich w potas i bogatych w wapń. Intensywniej rozwija się w wilgotne
lata. Chwast ruderalny i segetalny.

POBIERZ

Komosa biała

Gatunek popularny w całym kraju. Chwast ruderalny i pospolity. Rośnie wszędzie, ale preferuje gleby pulchne, żyzne, nawożone obornikiem, bogate w azot
i potas.

POBIERZ

Jasnota różowa

Gatunek pospolity na nizinach i niżej położonych terenach górskich. Najbujniej
rośnie na rędzinach oraz glebach gliniastych i piaszczysto-gliniastych. W różnych
źródłach opisywany jako lubiący gleby obfitujące w wapń, według innych jest
wręcz odwrotnie. Nie unika stanowisk lekko przesuszonych. Chwast ruderalny
i segetalny

POBIERZ

Gwiazdnica pospolita

Roślina pospolita w całym kraju. Lubi gleby próchniczne, bogate w azot, wilgotne, stanowiska ruderalne i segetalne

POBIERZ

Gorczyca polna

Roślina masowo rośnie na glebach gliniastych (uważana za wskaźnikową), żyznych, zasobnych w wapno. Na glebach piaszczystych pojawia się tylko sporadycznie. Wschody gorczycy są najliczniejsze wiosną, ale trwają do późnej jesieni.

POBIERZ

Fiołek polny

Chwast popularny w całej Polsce. Rozpowszechniony w zbożach i rzepaku, bar￾dzo często wschodzi na ścierniskach, częsty w ogrodach warzywnych. Także ru￾deralny. Dobrze rozwija się zarówno na glebach lekkich, jak i ciężkich.

POBIERZ

Farbownik polny syn. krzywoszyj polny

Gatunek spotykany w kraju na terenach nisko położonych. Najczęściej występu￾je na glebach lekkich (uważany za wskaźnik gleb lekkich), nie ma większych wy￾magań dotyczących odczynu gleby, jednak preferuje środowisko kwaśne. Często występuje punktowo w małych zbiorowiskach. Chwast zarówno segetalny, jak i ruderalny

POBIERZ

Chaber bławatek

Gatunek bardzo popularny w Polsce, rośnie na terenach położonych nieco po￾nad 1000 m n. p. m. Pojawia się w różnych uprawach, najczęściej w oziminach.
Pospolity na wszystkich typach gleb, preferuje jednak podłoże lekkie, piaszczy￾ste i piaszczysto-gliniaste. Niewymagający, często występuje na glebach ubo￾gich, niezasobnych w wapń.

POBIERZ

Bodziszek drobny

Gatunek bardzo rozpowszechniony, licznie pojawia się na wilgotnych, próchni￾czych glebach zasobnych w wapno (czarne ziemie), rzadziej na glebach glinia￾stych i lżejszych; azotolubny.

POBIERZ

Tantniś krzyżowiaczek

Motyle są małe i niepozorne, mają długie czułki. Rozpiętość skrzydeł 15–18 mm, w stanie spoczynku są stożkowato złożone, z tyłu skrzydeł frędzle. W ciągu roku rozwija kilka pokoleń. Samice składają jaja na spodzie liścia. Młode gąsienice mają ciemną głowę, starsze – żółtawozieloną.
Młode gąsienice zeskrobują miękisz na spodniej stronie liścia, pozostawiając nietkniętą skórkę. Później wygryzają dziury, lecz przy dużej liczebności szkodnika w uprawie pozostają tylko nerwy liści. Niebezpieczne są tylko wtedy, gdy żerują gromadnie.

POBIERZ

Śmietka kapuściana

Postać dorosła przypomina muchę domową. Ciało długości 5–6 mm, bardzo owłosione. W ciągu roku rozwija do 4 pokoleń. Larwy (czerwie) długości do 10 mm, z przodu mają haki gębowe, z tyłu dwa ciemne pory oddechowe, które wyglądają jak oczy.
Samice składają jaja w pobliżu szyjki korzeniowej. Larwy żerują na korzeniach. Utrata korzenia palowego jest przyczyną więdnięcia i zamierania roślin. Uszkodzone rośliny mają zwiększoną podatność na choroby i przemarzanie. Ograniczone jest ich zaopatrzenie w wodę i składniki pokarmowe.

POBIERZ

Słodyszek rzepakowy

Chrząszcz długości 1,5–2,5 mm, lśniący, czarny. Żywi się pyłkiem. Larwy żerują w kwiatach i pąkach, długości do 4 mm, głowa czarna, trzy pary nóg. Przepoczwarczają się w glebie. Młode chrząszcze pojawiają się i dojrzewają od połowy czerwca, a od sierpnia poszukują miejsc na zimowanie. W ciągu roku rozwija się jedno pokolenie.

POBIERZ

Ślimaki

Pomrowik polny i pomrowik plamisty są długości maksymalnie 4–5 cm. Każdy ślimak (a są obojnakami) składa do 400 jaj. Są aktywne w nocy, w ciągu dnia tylko wtedy, gdy jest wilgotno. W miejscach żerowania pozostawiają srebrzyste, błyszczące ślady śluzu.
Ślinik luzytański długości do 10 cm powoduje uszkodzenia roślin na obrzeżach pola.
Żerują w glebie jeszcze przed wschodami roślin. Głównie na glebach zwięzłych oraz w mulczu/siewach bezpośrednich. Przy intensywnym żerowaniu możliwe jest totalne zniszczenie liści.

POBIERZ

Pryszczarek kapustnik

Muchówki długości 1,5–2 mm, bardzo małe i niepozorne. Słabo latają, dlatego gromadzą się na obrzeżach pola. Zwykle aktywne od połowy/końca kwitnienia w miejscach osłoniętych. Larwy długości 2 mm, bez nóg i bez głowy, przepoczwarczają się w glebie. W ciągu roku rozwijają dwa, a czasem trzy pokolenia.

POBIERZ

Mszyce

Mszyce są przeważnie długości do 2 mm. Skrzydła służą im do rozprzestrzeniania się. Masowe rozmnażanie mszyc odbywa się przez dzieworódki bezskrzydłe.
Najczęściej występujące mszyce w rzepaku:
• mszyca brzoskwiniowa, występuje prawie przez cały rok, jesienią jest ważna jako wektor wirusa;
• mszyca kapuściana, gdy dorasta w koloniach, ma bardzo niski potencjał szkód.

POBIERZ

Gnatarz rzepakowiec

Błonkówki mają długość 6–8 mm, tułów i odwłok żółtopomarańczowe. Głowa i boki tułowia czarne. Skrzydła mają czarny brzeg. Larwy są najpierw szarozielone, później czarnoszare. Trzy pary nóg tułowiowych i osiem par nóg odwłokowych. W ciągu roku rozwija się od 2 do 3 pokoleń.
Larwy niebezpieczne są tylko wtedy, gdy żerują gromadnie i szybko niszczą liście. W liściach wygryzają okienka, dziury lub zjadają je od brzegu. Później zjadają całe liście z wyjątkiem nerwów (szkieletowanie).

POBIERZ

Chowacz podobnik

Chrząszcze długości 2,5–3 mm, szaroczarne. Samica przed złożeniem jaja wygryza otwór
w łuszczynie, który będzie również wykorzystany do składania jaj przez pryszczarka kapustnika.
Larwy żerują pojedynczo wewnątrz strąków. Są beznogie, długości 4–5 mm, białawożółte z brązową głową. Często w łuszczynie widoczne są otwory wywiercone przez dojrzałe larwy. W ciągu roku rozwija się jedno pokolenie.

POBIERZ

Chowacz czterozębny

Chrząszcze długości do 3 mm, brązowoczarne. Charakterystyczna jest jasna plama na stronie grzbietowej i czerwonobrązowe stopy. Po osiąg-
nięciu dojrzałości samice składają po kilka jaj w jamki wygryzione w ogonkach liściowych.
Szkody powodują larwy żerujące w rdzeniu łodygi oraz grzyby wywołujące wtórną infekcję w miejscach żerowania oraz otworach. Uszkodzone łodygi są często przebarwione na fioletowoczarno.

POBIERZ

Chowacz brukwiaczek

Chrząszcze długości do 4 mm, całkowicie szaroczarne. Jest to pierwszy wiosenny szkodnik. Samica składa do 150 jaj, umieszczając je pojedynczo we wnętrzach pędów u podstawy stożka wzrostu, w małych wygryzionych zagłębieniach. Powoduje to wydzielanie substancji hamującej wzrost, co prowadzi do wykrzywienia pędu w kształt litery S. Skręcona i pęknięta łodyga nie jest w stanie przewodzić wody i składników pokarmowych. Główne szkody są zatem spowodowane składaniem jaj przez chrząszcze.

POBIERZ

Pchełka rzepakowa

Chrząszcze długości 3–4 mm, czarnoniebieskie, błyszczące. Nogi tylne skoczne z pogrubionymi udami. Larwy długości do 7 mm, początkowo żerują w ogonkach liściowych, a później w łodydze. Głowa brązowo-czarna, 3 pary dobrze widocznych nóg.

POBIERZ
X