AktualnościOdmianyPolecane

Wszechstronny rzepak

Fot. Rapool

Rzepak jest jedną z najważniejszych roślin oleistych uprawianych w Polsce. Z powierzchni jednego hektara rzepaku można otrzymać 1600 litrów oleju, który zaliczany jest do najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Posiada szereg cennych składników, które wpływają na jego właściwości prozdrowotne.

 

Do najważniejszych składników oleju rzepakowego, zaliczamy:
– nienasycone kwasy tłuszczowe – w porównaniu do innych tłuszczów roślinnych olej rzepakowy charakteryzuje się najwyższą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. W skład oleju wchodzą: kwas linolowy (omega-6), kwas linolenowy (omega-3) oraz kwas oleinowy,
– prowitaminę A– czyli beta-karoten, który wpływa na wzrok, zdrowie skóry oraz kondycję błon śluzowych,
– witaminę E – nazywaną również „witaminą młodości”, działa antyoksydacyjnie,
– witaminę K– bierze udział w procesach krzepnięcia krwi oraz w metabolizmie kości,
– sterole roślinne – substancje, które wpływają na obniżenie cholesterolu LDL w organizmie.

 

 

Z aktualnie uprawianych odmian rzepaku otrzymujemy olej o następującym składzie tłuszczowym:
kwas oleinowy: 56-68%
kwas linolowy: 18-22%
kwas linolenowy: 10-13%
kwasy palmitynowy i stearynowy: 4-6%
kwas eikozenowy: 1-2%
kwas erukowy: 0-2%

Poza kuchnią olej rzepakowy wykorzystywany jest również w kosmetyce oraz podczas domowych porządków. Biosurfaktyna z rzepaku jest ekologiczną substancją powierzchniowo-czynną, która umożliwia czyszczenie i sprzątanie bez detergentów.

 

X