Na przestrzeni ostatnich dekad wyraźnie widać potencjał wzrostu plonów, a przede wszystkim ich stabilizacji w zmiennych warunkach klimatycznych i ekonomicznych. Wielkość plonu jest efektem trzech kluczowych czynników: zarządzania, genetyki oraz środowiska. Zarządzanie pozostaje pod kontrolą rolnika, środowisko jest domeną Matki Natury, a hodowla nieustannie pracuje nad maksymalizacją postępu genetycznego. Dzięki wysiłkom hodowców udało się określić, jakie cechy powinna posiadać odmiana...
Jesienne szkodniki rzepaku stają się z roku na rok coraz większym problemem. Zmiany klimatyczne, uproszczenia w agrotechnice i skracanie płodozmianu...
Rada Ministrów przyjęła dziś projekt ustawy przygotowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w której postulowane jest wydłużenie o jeden...
Choć tegoroczny sezon wegetacyjny sprzyja rozwojowi rzepaku, producenci muszą zmierzyć się z szeregiem wyzwań. Podczas Akademii Rzepaku, która odbyła się...
Podczas jesiennej Akademii Rzepaku, która odbyła się 5 listopada w Racocie/Darnowie, Artur Kozera z firmy Rapool Polska poprowadził uczestników ścieżką...
Podczas Akademii Rzepaku, która odbyła się 5 listopada w Racocie/Darnowie, rolnicy mogli poszerzyć swoją wiedzę o kluczowych zasadach jesiennego odżywiania...
Ważnym tematem podczas Akademii Rzepaku, która odbyła się 5 listopada w Racocie, była ochrona rzepaku. Jednym z ekspertów był dr...
Jakie czynniki decydują o wysokości i jakości plonu rzepaku? Odpowiedzi na to pytanie poszukiwano podczas Akademii Rzepaku, która odbyła się...
W związku z zapytaniami dotyczącymi terminów jesiennego stosowania nawozów MRiRW przypomina, że w wyjątkowych sytuacjach możliwe jest stosowanie nawozów zawierających...
Copyright © 2020-2025 Akademia Rzepaku