OchronaPolecane

Chowacz czterozębny – komunikat IOR

Fot. Rapool

W Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin w Winnej Górze w trzech naczyniach żółtych odłowiono 2 chrząszcze chowacza czterozębnego. Chrząszcze pojawiają się na plantacjach rzepaku, gdy temperatura powietrza wzrośnie do około 15°C. W najbliższych dniach, w których temperatura będzie wynosiła ponad 10°C możemy się spodziewać większej liczby odłowionych chrząszczy tego szkodnika. Zabieg insektycydowy należy wykonać, gdy w ciągu kolejnych 3 dni średnia liczba odłowionych chrząszczy w jednym naczyniu żółtym wyniesie 20 sztuk.

Osobnik dorosły to chrząszcz długości 2,5–3 mm, barwy czarnej lub niebieskoczarnej z szarozielonym odcieniem (ciało pokrywają rdzawe, krótkie włoski). Odnóża mają barwę od czerwonożółtej aż po rdzawobrązową, stopy są ciemnobrunatne. Na zetknięciu pokryw skrzydeł przy przedpleczu widnieje jaśniejsza plamka (jasna plamka odróżnia chowacza czterozębnego od pozostałych gatunków chowaczy). Głowa jest zakończona cienkim i długim, wygiętym ku dołowi ryjkiem, u samców owłosionym, natomiast u samic włoski występują tylko w jego części nasadowej.

 

 

Termin lustracji – przełom marca i kwietnia (BBCH 25–39)

Próg zagrożenia – 20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu kolejnych 3 dni lub 6 chrząszczy na 25 roślin

Do monitorowania nalotu chrząszczy na plantację stosuje się żółte naczynia, obserwacje bezpośrednie (obserwacje wzrokowe) roślin lub czerpakowanie.

Sposób lustracji – na powierzchni pola do 10 ha należy ustawić minimum 1 naczynie, w odległości około 10–20 m od brzegu plantacji. Na polu o powierzchni powyżej 10 ha należy ustawić minimum 2 naczynia. Przy dużym zagrożeniu ze strony szkodnika naczynia ustawić z dwóch stron pola – jedno od plantacji ubiegłorocznej, a drugie od zadrzewień. Kontrolę naczyń trzeba prowadzić regularnie, najlepiej codziennie.

X