W okresie wiosennym rzepak powinien być przede wszystkim nawożony azotem, siarką i mikroelementami, a w razie potrzeby także magnezem, potasem i fosforem. W przypadku azotu trzeba pamiętać, że bardzo trudno jest podać ogólne zalecenia dotyczące nawożenia tym składnikiem. Jednakowo kwestie dotyczące wysokości dawki, jej podziału, a także terminu stosowania nawozów azotowych powinny być rozstrzygane na polu, a nie planowane „z góry”, gdyż w dużym stopniu zależą one od panujących warunków w danym sezonie wegetacyjnym. Z reguły dawka nawozu mineralnego zależy od zapotrzebowania rośliny na azot oraz jego pokrycia przez azot glebowy pochodzący z mineralizacji. Jeśli chcemy obniżyć dawki azotu na wiosnę, to należy pamiętać, że jest to działanie ryzykowne, ale możliwe tylko na dobrych stanowiskach i w sytuacji dobrze zbilansowanego nawożenia pozostałymi składnikami. Zagadnienie to podczas Akademii Rzepaku omówił prof. Witold Szczepaniak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Akademia Rzepaku | Portal dla rolników – producentów rzepaku > Blog > Aktualności > Jak obniżyć dawkę azotu na wiosnę?