AktualnościOdmianyPolecane

Jak zapobiegać kile kapusty przed siewem rzepaku – komunikat IOR?

Fot. IOR

Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu informuje, że jesienią w warunkach podwyższonej wilgotności gleby  kiła kapusty (Plasmodiophora brassicae) będzie stanowić zagrożenie. Aby do tego nie doszło, już należy podjąć kilka kroków.

W zapobieganiu i ograniczaniu pojawienia się kiły kapusty ważne jest kompleksowe przestrzeganie zaleceń agrotechnicznych. Na polach zagrożonych wystąpieniem sprawcy choroby zalecana jest przede wszystkim jak najdłuższa przerwa w uprawie roślin kapustowatych, dokładne zwalczanie chwastów z rodziny kapustowatych (np. tasznik pospolity, tobołki, czy stulicha psia itd.) oraz uregulowanie stosunków wodno-powietrznych w glebie. Ryzyko porażenia jest też większe w warunkach wyższej temperatury gleby i powietrza, dlatego nie zaleca się przyspieszania siewu rzepaku.

Kolejnym istotnym krokiem, w warunkach zagrożenia przez patogena, obecnie najbardziej skutecznym w ograniczaniu start plonu, jest wybór właściwej odmiany rzepaku. Od kilku lat w ofercie firm hodowlano-nasiennych znajdują się odmiany o wysokiej odporności na porażenie przez sprawcę kiły kapusty (CCA i KR). Do Krajowego Rejestru (KR) wpisanych jest 18 takich odmian i są to: SY Alister, DK Platinium, Alasco, Augusta, SY Alibaba, Crocodile, Crotora, LG Anarion, DK Plasma, Alltamira, LG Scorpion, Pegazzus, ES Criterio, Crocant, Croissant, Cromat, LG Baracuda, Richmond. Obecnie w Instytucie Ochrony Roślin – PIB (Zakładzie Mykologii) w badaniach znajduje się 14 kolejnych odmian rzepaku. Celem analizy jest potwierdzenie zadeklarowanej przez hodowców odporności na porażenie przez sprawcę kiły kapusty. Po pełnym cyklu badań wazonowych w warunkach szklarniowych, w których wykorzystywane jest inokulum patogena z kilku reprezentatywnych rejonów naszego kraju, wskazywane są odmiany o wysokiej odporności na porażenie przez P. brassicae. Wyniki badań przekazywane są COBORU i firmom hodowlanym.

Źródło: agrofagi.com.pl

X