AktualnościOchronaOdmianyPolecane

Kiła kapusty – groźna choroba rzepaku

Fot. Rapool

Kiła kapusty jest najgroźniejszą chorobą roślin kapustnych. Sprawca tej choroby – grzyb Plasmodiophora brassicae poraża ponad 200 gatunków roślin, głównie z rodziny kapustowatych, np.: rzepak ozimy i jary, kapustę głowiastą, kapustę pekińską, kalafior, kalarepę, brukselkę, brokuł, brukiew, rzepę, gorczycę, rzepik oraz liczne chwasty (tasznik pospolity, tobołki polne, stulichę psią, rzodkiew świrzepa).
Kiła kapusty występuje w wielu rejonach kraju i staje się coraz powszechniejsza.

Źródłem porażenia jest głównie zakażona gleba, w której patogen może przetrwać nawet przez 10 lat w postaci bardzo trwałych zarodników przetrwalnikowych.

 

Pierwsze objawy choroby mogą wystąpić już po 5-6 tygodniach od siewu w postaci białokremowych narośli na korzeniach głównym i (lub) bocznych. Są to kuliste, maczugowate, palczaste narośla (guzy). Mogą być pojedyncze, duże lub liczne i drobne, na ich powierzchni nie obserwuje się włośników. Początkowo są one jasne, suche, białokremowe, stopniowo brunatnieją, gniją i rozpadają się. Na nadziemnych częściach porażonych roślin następuje zahamowanie wzrostu, więdnięcie, chloroza i ich zamieranie.

Czynnikami sprzyjającymi rozwojowi kiły kapusty są m.in. umiarkowana temperatura powietrza i gleby (optymalnie 22–24°C), wysoka wilgotność, kwaśne gleby. Patogen może być przenoszony wraz z fragmentami porażonych roślin, z ziemią przyklejoną do kół maszyn rolniczych, z obornikiem, z wodą gruntową, deszczem oraz wiatrem.

W ograniczaniu porażenia rzepaku przez kiłę kapusty duże znaczenie ma stosowanie prawidłowej agrotechniki, w tym:

– odpowiednio długa przerwa w uprawie roślin z rodziny kapustowatych na tym samym polu (na glebach zagrożonych powinna ona wynosić co najmniej 7–10 lat)

– uprawianie gatunków niebędących żywicielami kiły kapusty, np. zbóż, buraków, ziemniaków

– niszczenie chwastów z rodziny kapustowatych

– wapnowanie przed ponownym siewem rzepaku (kwaśny odczyn gleby sprzyja kiełkowaniu zarodników sprawcy choroby, natomiast odczyn zasadowy hamuje ich kiełkowanie)

– ograniczanie zabiegów uprawowych na terenach zagrożonych do niezbędnego minimum

– poprawa struktury gleby (m.in. odpowiednie zmeliorowanie)

– unikanie wczesnego siewu

– usuwanie resztek gleby z maszyn i kół ciągników używanych na porażonych plantacjach i ich dezynfekcja

– systematyczna kontrola pól (ewidencja miejsc, gdzie pojawiły się chore rośliny)

– dobór odmian o podwyższonej odporności na tę chorobę.

 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam.
Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając te programy blokujące reklamy.

X