W Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin w Winnej Górze zaobserwowano masowy nalot chrząszczy słodyszka rzepakowego na rośliny rzepaku. Próg ekonomicznej szkodliwości dla tego agrofaga został przekroczony. Sygnałem do wykonania zabiegu insektycydowego jest zaobserwowanie 1-2 chrząszczy na 1 roślinie w fazie zwartego kwiatostanu (BBCH 50-52).
Szkodliwe są chrząszcze, które przegryzają pąki w celu pozyskania pyłku, będącego ich pokarmem, często przy tym niszcząc słupek. Uszkodzone pąki żółkną, zasychają i opadają, pozostawiając jedynie szypułkę. Szczególnie groźny jest nalot chrząszczy na plantację w okresie pąkowania, gdy okresowo następuje spadek temperatury oraz zahamowanie rozwoju pąków – wówczas słodyszek rzepakowy powoduje największe straty.
Środki ochrony roślin do zwalczania słodyszka znajdziesz tutaj:
https://akademiarzepaku.pl/wp-content/uploads/2021/03/program_szkodniki.pdf