AktualnościOdmianyPolecaneWydarzenia

Nowa genetyka – wyniki doświadczeń w uprawie rzepaku

7 listopada 2023 roku w Racocie k. Kościana odbyła się konferencja w ramach projektu Akademia Rzepaku. Tematem spotkania było podsumowanie sezonu oraz bieżąca ocena stanu plantacji rzepaku. W trakcie Akademii specjaliści z branży prezentowali także wyniki prowadzonych badań oraz nowe produkty w uprawie rzepaku.

Artur Kozera z RAPOOL Polska omówił wybrane wyniki badań agrotechnicznych prowadzonych na Platformach Doświadczalnych RAPOOL. Firma prowadzi prace badawcze w 5 lokalizacjach, są to: Stacja Doświadczalno-Hodowlana Saaten-Union w Spytkówkach, Stacja NPZ-Lembke w Grabonogu, PW Farol w Falęcinie oraz Stacje COBORU w Głubczycach i Pawłowicach. Założone doświadczenia obejmują dwa terminy siewu (optymalny i opóźniony), trzy poziomy wiosennego nawożenia azotem (100, 150, 200 kg/ha) oraz sześć odmian (BOGOTA F1, TEMPTATION F1, TEXAS F1, JUREK F1, Wzorzec TuYV oraz JANOSH F1).

Artur Kozera komentując wyniki badań, zwrócił uwagę, że w latach 2019-2021 poziom plonowania rzepaku z różnych terminów siewu był bardzo zbliżony, natomiast w latach 2022-23 rośliny z opóźnionego terminu siewu, plonowały lepiej niż te z optymalnego – uzyskano plon wyższy o 300 kg z hektara.

Innym ciekawym doświadczeniem omawianym przez prelegenta była ocena wpływu terminu zbioru na plon rzepaku. Opóźniony zbiór rzepaku przeprowadzono 5 sierpnia 2023 roku. Uzyskane wyniki pokazują, że rzepak zebrany w późniejszym terminie plonował o 600 kg z hektara więcej, niż ten zebrany 21 lipca 2023.  Jak podkreślał Kozera nowa genetyka daje wiele możliwości. Jest obecnie dostosowana do tego, że niektóre odmiany można wysiewać lub zbierać w opóźnionych terminach, jeżeli nie ma sprzyjających warunków do ich wykonania w optymalnym terminie. Nowe odmiany zawierają szereg cech prozdrowotnych, które pozwalają na budowanie wysokiego plonu nawet w stresowych warunkach.

Kolejnym zaprezentowanym doświadczeniem było zastosowanie w uprawie rzepaku preparatów biologicznych zawierających bakterie azotowe Azotobacter salinestris oraz bakterie Methylobacterium symbioticum. Produkty te aplikowano w dwóch terminach jesienią po wschodach rzepaku, w fazie 4 liści oraz wiosną po ruszeniu wegetacji. W wyniku doświadczeń stwierdzono wzrost plonowania rzepaku, przy czym wyższy uzyskano w pierwszym terminie siewu.

Na zakończenie Artur Kozera zapowiedział kolejne ciekawe badania, których wyniki będą prezentowane podczas następnych spotkań w ramach Akademii Rzepaku.
Przed rozpoczęciem konferencji oraz w czasie przerwy uczestnicy mogli obejrzeć interesujący film, o tym jak powstają nowe odmiany Rapool.

 

X