W Polsce występuje około 30 gatunków szkodników, które mogą żerować na plantacji rzepaku. Przyczyną wzrostu nasilenia szkodników mogą być zmienne warunki klimatyczne (podwyższone temperatury i wilgotność), a także technologia uprawy (m.in. uprawy bezorkowe czy uproszczenia w płodozmianie), jak również brak środków do zaprawiania nasion.
W rozpoczynającym się sezonie możemy zaobserwować wysoką presję ze strony szkodników. Pomimo zaprawienia materiału siewnego widoczne są uszkodzenia na młodych roślinach.
Jak podaje komunikat Instytutu Ochrony Roślin w województwie wielkopolskim na plantacjach rzepaku ozimego w ciągu 5 dni w żółtych naczyniach odłowiono około 700 osobników śmietek. Według doniesień IOR w żółtych naczyniach oprócz śmietek stwierdzono również pchełki, gnatarza rzepakowca oraz mszyce. Szkodniki te w niektórych rejonach, szczególnie, tam gdzie po siewie rzepaku panowała sucha i ciepła pogoda, zniszczyły zasianych pól. Na niektórych plantacjach obserwowano silne porażenie korzeni rzepaku przez larwy śmietki kapuścianej, które może prowadzić do strat w plonie nawet do 40%.
A jak wygląda sytuacja u naszych zachodnich sąsiadów? Posłuchajcie bloga przygotowanego przez specjalistów z firmy Rapool.
Szkodniki i owady pożyteczne – Blog 01 z Jeanne Geißler
Rzepak jest zasiany i wkrótce pojawią się na nim szkodniki, które będą żerować na roślinach rzepaku. Zacznijcie więc od monitorowania szkodników za pomocą żółtych naczyń.
Szkodniki i owady pożyteczne – Blog 02 z René Brandem
Jak silna jest presja szkodników rzepaku w północnej części Niemiec? Przyjrzyjcie się temu i przekonajcie się. Odwiedziliśmy pole rzepaku, aby zobaczyć, co się tutaj dzieje – czy pchełki, śmietki i ślimaki są już na polach?