Rzepak to roślina oleista i jednocześnie najważniejsza roślina miododajna, jaka jest uprawiana na terenie Polski. Rzepak daje pszczołom znaczne ilości pyłku, ale też ogromne ilości nektaru. Pyłek rzepaku jest ciężki oraz lepki, dlatego w formie zapylania obcym pyłkiem najważniejszą rolę odgrywają owady. Rzepak odwiedzają różne gatunki owadów zapylających. Ponad połowę z nich stanowią pszczoły, w tym pszczoła miodna. Pszczoła miodna to gatunek, którego obecność na plantacji można racjonalnie regulować. Liczba pszczół w rodzinie wynosi 15-20 tysięcy na wiosnę, następnie wzrasta nawet do 50-70 tysięcy latem. Możemy więc założyć, że na jeden metr kwadratowy plantacji rzepaku powinny przypadać 4-6 pszczół, zatem dla zapylenia hektara upraw, potrzeba od 2 do 5 rodzin pszczelich. Pszczoła miodna przy okazji zapylania zbiera także nektar do ula. Wydajność miodowa jest różna i zależna od konkretnej odmiany i warunków pogodowych. Z jednego hektara rzepaku można uzyskać od 80 do 300 kilogramów miodu (najczęściej 150-200 kg) i 100-150 kg pyłku.
Uwaga: Największa intensywność oblotu pszczół przypada między godziną 9-12 oraz 15-16. Zabiegi pestycydowe można wykonywać po ustaniu lotów, najlepiej pod wieczór. Należy również pamiętać aby środki ochrony roślin używać zgodnie z etykietą, która zawiera instrukcję użytkowania połączoną z zalecanym czasem prewencji, czyli czasem jaki musi minąć od wykonania zabiegu do kontaktu pszczoły z rośliną.