Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu informuje, że w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym w Winnej Górze na wielu roślinach rzepaku ozimego zaobserwowano uszkodzenia wyrządzone przez pchełki oraz gąsienice tantnisia krzyżowiaczka.
Objawami żerowania chrząszczy pchełki rzepakowej są widoczne na liścieniach i liściach wygryzione otwory. Żerowanie larw tego agrofaga w ogonkach, nerwach liściowych oraz pędach roślin rzepaku ozimego jest bardziej szkodliwe niż żerowanie chrząszczy. Uszkodzone rośliny łatwiej przemarzają w okresie zimy. Progiem ekonomicznej szkodliwości dla pchełki rzepakowej są 3 chrząszcze na 1 metrze bieżącym rzędu roślin lub 1-2 larwy na 1 roślinie.
Stadium szkodliwym tantnisia krzyżowiaczka są larwy, które żerują na blaszkach liściowych wygryzając miękisz, pozostawiając górną lub dolną skórkę. Próg ekonomicznej szkodliwości: średnio 1 gąsienica na roślinie (skala BBCH 13-19).