AktualnościPolecane

Wielki Dzień Pszczół

Fot. AdobeStock

Od 2013 roku 8 sierpnia obchodzony jest Wielki Dzień Pszczół. To  święto jest doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia pszczół i innych owadów zapylających dla środowiska, rolnictwa i człowieka.

Pszczoły i owady zapylające

W Polsce występuje blisko 470 gatunków pszczół. Najbardziej znana jest pszczoła miodna. Pszczoły są ważne dla przyrody i dla każdego z nas. Odpowiadają za zapylanie wielu gatunków roślin – między innymi tych, które są pożywieniem zarówno dla nas, jak i dla innych gatunków zwierząt. Zapylają też rośliny użytkowane do innych celów – ozdobnych, leczniczych, kosmetycznych i tekstylnych. Dzięki zapylaczom możliwe jest utrzymywanie bioróżnorodności w środowisku. Szacuje się, że ok. 80% roślin kwiatowych na świecie jest zapylanych przez owady. Duża część z nich to gatunki uprawne lub pozyskiwane przez człowieka z naturalnego środowiska. Rośliny zapylane przez pszczoły, trzmiele czy inne owady wydają znacznie większe plony, które także jakościowo przewyższają to co wyrasta bez pośrednictwa zapylaczy. Duże zbiory dobrych jakościowo owoców, warzyw czy nasion rzepaku to odpowiedź na oczekiwania producentów rolnych, a pośrednio – konsumenta.

Miód rzepakowy

Podczas tego święta należy również wspomnieć o miodzie  – wspaniałym produkcie wytwarzanym przez pszczoły, który posiada nie tylko walory smakowe, ale też i zdrowotne. Miód rzepakowy należy do miodów wiosennych, pozyskiwany w okresie kwitnienia rzepaku. Jest on bardzo popularny w naszym kraju.

Miód rzepakowy wykazuje  wiele cennych właściwości leczniczych:
– wzmacnia układ odpornościowy, polecany w stanach wyczerpania organizmu;
– w chorobach serca, głównie układu krążenia i naczyń wieńcowych – wzmacnia serce i siłę jego skurczu, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie tętnicze krwi;
– właściwości detoksykacyjne – wspomaga wątrobę w odtruwaniu organizmu;
– usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego;
– wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych – łagodzi objawy kaszlu, infekcje nosa, gardła i oskrzeli;
– pomocnicze w stanach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej;
– pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka;
– w kosmetyce – składnik maseczek, kremów (działanie wygładzające);
– przyspiesza gojenie ran zewnętrznych, oczyszcza je z martwicy, a także chroni przed zakażeniem;
– niewielkie antybiotyczne.

W tym dniu należy również pamiętać, że podczas stosowania środków ochrony roślin, szczególnie w okresie kwitnienia rzepaku należy pamiętać o owadach zapylających. Zastosowanie chemicznej ochrony roślin powinno być poprzedzone działaniami monitoringowymi w uprawie.

X