Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu zaleca monitorowanie upraw rzepaku za pomocą żółtych naczyń. Jak informuje IOR w wyniku wysokiej temperatury powietrza gromadnie i w jednym terminie zaczęły pojawiać się chrząszcze chowacza brukwiaczka i czterozębnego. Na kilku uprawach przekroczony został próg ekonomicznej szkodliwości.
Chowacz brukwiaczek
Osobnik dorosły chowacza brukwiaczka to chrząszcz barwy szarej, długości 3,2–4 mm. Ich głowa jest zakończona wydłużonym ryjkiem łukowato zagiętym ku dołowi. Chrząszcze nie są niebezpieczne dla upraw rzepaku. Żerują na liściach, a następnie samice rozpoczynają składanie jaj do wnętrza pędów. Po 11–20 dniach wylęgają się larwy, które są stadium szkodliwym. Larwy wgryzają się w łodygę i tam żerują. Ich rozwój trwa około 40 dni. Pierwsze objawy żerowania chowacza brukwiaczka to niewielkie, początkowo śluzowate a następnie biało obrzeżone nakłucia na łodydze. Wraz ze wzrostem pędu łodyga często wygina się w kształcie litery S. Na łodydze pojawiają się charakterystyczne pęknięcia (głównie w okresie obfitych opadów lub przymrozków). W łodydze widoczne są ślady żerowania larw.
Termin lustracji – początek marca – koniec marca (BBCH 20–29)
Próg zagrożenia – 10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu kolejnych 3 dni lub 2–4 chrząszcze na 25 roślin.
Chowacz czterozębny
Osobnik dorosły to chrząszcz długości 2,5–3 mm, barwy czarnej lub niebieskoczarnej z szarozielonym odcieniem (ciało pokrywają rdzawe, krótkie włoski). Odnóża mają barwę od czerwonożółtej aż po rdzawobrązową, stopy są ciemnobrunatne. Na zetknięciu pokryw skrzydeł przy przedpleczu widnieje jaśniejsza plamka. Głowa jest zakończona cienkim i długim, wygiętym ku dołowi ryjkiem, u samców owłosionym, natomiast u samic włoski występują tylko w jego części nasadowej.
Termin lustracji – przełom marca i kwietnia (BBCH 25–39)
Próg zagrożenia – 20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu kolejnych 3 dni lub 6 chrząszczy na 25 roślin
Sposób lustracji chowaczy
Do monitorowania nalotu chrząszczy na plantację stosuje się żółte naczynia, obserwacje bezpośrednie (obserwacje wzrokowe) roślin lub czerpakowanie.
Na powierzchni pola do 10 ha należy ustawić minimum 1 naczynie, w odległości około 10–20 m od brzegu plantacji. Na polu o powierzchni powyżej 10 ha należy ustawić minimum 2 naczynia. Przy dużym zagrożeniu ze strony szkodnika naczynia ustawić z dwóch stron pola – jedno od plantacji ubiegłorocznej, a drugie od zadrzewień. Kontrolę naczyń trzeba prowadzić regularnie, najlepiej codziennie.