Zaprawianie nasion rzepaku to niezbędny element profesjonalnej uprawy, od którego w dużej mierze zależy wigor roślin i ich zdrowotność już od wschodów. Wysokiej jakości kwalifikowany materiał siewny, zabezpieczony odpowiednią zaprawą, minimalizuje ryzyko porażenia przez agrofagi, dając rzepakowi najlepszy możliwy start. Warto więc postawić na sprawdzone odmiany, ale również dokładnie przeanalizować, jaką ochronę zapewniają im dostępne na rynku zaprawy.
Lumiposa 625 EC
Jest to insektycyd przeznaczony do przemysłowego zaprawiania nasion rzepaku. Zwalcza najgroźniejsze szkodniki rzepaku ozimego, takie jak: śmietka kapuściana, pchełka rzepakowa, pchełki ziemne oraz gnatarz rzepakowiec. Zawiera substancję czynną cyjanotraniliprol (związek z grupy antranoidowych diamidów) nalężącą do grupy IRAC 28. Substancja ta wpływa na zachowanie szkodników, upośledzając funkcje ich mięśni. Owady po pobraniu środka wraz z pokarmem przestają żerować i giną po 24-60 godzinach, w zależności od gatunku. Zaprawa działa tylko na szkodniki gryzące rzepak, a więc jest bezpieczna dla innych organizmów. Lumiposa 625 EC zapewnia ochronę rzepaku ozimego od fazy BBCH 00 do BBCH 13-14. Efekt jej działania pozwala uzyskać wyraźnie mocniejsze rośliny o świetnym wigorze początkowym, co przekłada się na lepsze przezimowanie rzepaku.

Zwalczanie śmietki kapuścianej
Śmietka to obecnie największe zagrożenie dla rzepaku ozimego jesienią. Larwy żerują na korzeniach i szyjce korzeniowej, czego objawami są widoczne na tych częściach rośliny ciemne przebarwienia, nadgniłe miejsca, zamieranie korzeni bocznych, a także chodniki z obumarłą tkanką, w których znajdują się larwy. Jeżeli uszkodzenia są znaczne, wzrost roślin zostaje zahamowany, a w skrajnych przypadkach rośliny mogą nawet zamierać. Uszkodzone rośliny są także podatniejsze na przemarzanie, niekiedy wylegają i wcześniej dojrzewają. Miejsca żerowania śmietki są także bramą wejściową dla sprawców chorób.