Żółte naczynia są wykorzystywane do monitorowania nalotu szkodników na plantację rzepaku. Metoda ta jest podstawową w kontrolowaniu nalotów szkodników. Żółte naczynia chwytne są źródłem informacji o nalocie i aktualnym w danym momencie zagrożeniu dla rzepaku. Są to najczęściej owalne bądź kwadratowe plastikowe, żółte pojemniki. Ich kolor powinien być jak najbardziej zbliżony do barwy kwiatów rzepaku. Jest wtedy atrakcyjny i wabiący owady.
Jak ustawić i przygotować żółte naczynia?
1. Do wody w naczyniach dodać kilka kropli płynu zmniejszającego napięcie powierzchniowe (np.: płyn do mycia naczyń),
2. W czasie mrozów można je napełnić zimowymi płynami stosowanymi do spryskiwaczy szyb samochodowych;
3. Naczynia umieścić na wysokości roślin;
4. Naczynia ustawić około 20 m od brzegu;
5. Na dużej powierzchni naczynia należy ustawić po każdej stronie pola;
6. Naczynia trzeba kontrolować regularnie o tej samej porze dnia, najlepiej w południe.
O czym należy pamiętać?
1. Wybierając metodę żółtych naczyń należy pamiętać, by wysokość, na której są one zamontowane, dopasowywać do wysokości roślin rzepaku. Zaleca się umieścić górną krawędź naczynia na wysokości roślin i w miarę wzrostu rzepaku podnosić naczynie.
2. Na aktywność szkodników ma wpływ przebieg warunków meteorologicznych. Podczas słonecznej, bezwietrznej pogody będzie odławiało się dużo owadów. Gdy będzie zimno i deszczowo odłowimy ich znacznie mniej.
3. Decyzje o wykonaniu zabiegu należy podjąć na podstawie monitoringu uprawy rzepaku i progów ekonomicznej szkodliwości.
4. Monitoring trzeba prowadzić zarówno przed wykonaniem zabiegu zwalczania, jak i po nim, a dane z obserwacji powinny być zapisywane.