AktualnościOchronaPolecane

Chowacz brukwiaczek – groźny szkodnik rzepaku

Fot. AdobeStock

Chowacz brukwiaczek to jeden z najgroźniejszych szkodników rzepaku. Po ociepleniu na plantacjach rzepaku ozimego pojawiły się szkodniki, w tym chowacz brukwiaczek. Kolejne ciepłe dni oraz wysokie temperatury spowodują, że szkodnik ten może pojawić się masowo.

 Opis szkodnika

Osobnik dorosły to chrząszcz barwy szarej, długości 3,2–4 mm. Ma głowę zakończoną charakterystycznym wydłużonym ryjkiem, łukowato zagiętym ku dołowi. Chrząszcze nie są niebezpieczne dla upraw rzepaku. Żerują na liściach, a następnie samice rozpoczynają składanie jaj do wnętrza pędów. Po 11–20 dniach wylęgają się larwy, które są stadium szkodliwym.

Fot. Rapool

Larwy długości do 7 mm, żółtawobiała, zakrzywiona do wewnątrz, nie posiada odnóży. Głowa jest żółtobrunatna, w części czołowej pokryta charakterystycznymi szczecinkami. Larwy wgryzają się w łodygę i tam żerują. Pierwsze objawy żerowania chowacza brukwiaczka to niewielkie, początkowo śluzowate a następnie biało obrzeżone nakłucia na łodydze. Wraz ze wzrostem pędu łodyga często wygina się w kształcie litery S. Na łodydze pojawiają się charakterystyczne pęknięcia (głównie w okresie obfitych opadów lub przymrozków). W łodydze widoczne są ślady żerowania larw.

Fot. AdobeStock

Monitoring występowania

Do monitorowania nalotu chrząszczy na plantację stosuje się żółte naczynia, obserwacje bezpośrednie (obserwacje wzrokowe) roślin lub czerpakowanie. Metoda żółtych naczyń jest podstawową w monitorowaniu nalotów chowacza brukwiaczka. Żółte naczynia należy wystawić na plantację wcześnie, niekiedy już w połowie lutego. Kolor naczyń powinien być jak najbardziej zbliżony do barwy kwiatów rzepaku. Naczynia w 2/3 wypełnia się wodą z dodatkiem kilku kropel płynu zmniejszającego napięcie powierzchniowe (np. płyn do mycia naczyń). Ze względu na możliwość wystąpienia przymrozków naczynie należy wypełniać np. zimowym płynem do spryskiwaczy samochodowych. Należy pamiętać, aby naczynia posiadały małe otworki pod krawędzią zapobiegające, w razie opadów, wylaniu się wody wraz z odłowionymi owadami. Naczynia ustawia się około 20 metrów w głąb pola od jego brzegu. Wraz ze wzrostem roślin należy regulować wysokość żółtych naczyń tak aby znajdowały się na wysokości łanu. Kontrolę naczyń należy prowadzić regularnie, najlepiej codziennie. W przypadku obserwacji bezpośrednich lub wykorzystania czerpaka entomologicznego należy pamiętać o znacznej płochliwości tego gatunku. Zbyt gwałtowne zachowanie podczas obserwacji może płoszyć chrząszcze, które nieruchomieją i spadają na glebę. Monitoring należy prowadzić przed jak również po przeprowadzonym zabiegu zwalczania a dane z obserwacji powinny być zapisywane.

Zwalczanie

Zabiegi chemicznego należy przeprowadzić krótko po nalocie chrząszczy na plantację, zanim samice przystąpią do składania jaj. Podczas przygotowania zabiegu należy zwrócić uwagę na temperaturę otoczenia, gdyż podczas nagłych spadków temperatury chrząszcze mogą chować się przed chłodem a zabieg może nie dać oczekiwanych rezultatów. Ze względu na możliwe długie naloty chowacza brukwiaczka na plantację należy także po przeprowadzonym zabiegu zwalczania kontynuować monitorowanie nalotów.

Próg ekonomicznej szkodliwości

10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni lub 2-4 chrząszcze na 25 roślinach.

X