AktualnościOchronaPolecane

Pierwsze chrząszcze chowacza podobnika na rzepaku

Fot. AdobeStock

Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu informuje, że w Winnej Górze w żółtych naczyniach oraz za pomocą metody czerpakowania odłowiono pierwsze chrząszcze chowacza podobnika. Najliczniejszy nalot tego agrofaga ma miejsce w temperaturze około 20°C. Na początku samice prowadzą żer uzupełniający na liściach, następnie wygryzają niewielkie otwory w młodych łuszczynach, w których składają zwykle jedno jajo. Otwory wygryzione przez chowacza mogą zostać wykorzystane przez pryszczarka kapustnika do składania jaj, co zdecydowanie zwiększa powodowane straty.

Fot. AdobeStock

Opis szkodnika

Chowacz podobnik to czarny chrząszcz wielkości 2,5–3 mm, pokryty szarymi łuskami. Na pokrywach skrzydeł ma paski równej szerokości. Jego głowa jest zakończona długim i cienkim, wygiętym do dołu ryjkiem.

Fot. AdobeStock

Zwalczanie

Zabieg chemicznego zwalczania przeprowadza się po przekroczeniu przez chowacza podobnika progu ekonomicznej szkodliwości. Termin zwalczania przypada zwykle w okresie kwitnienia, a więc w maju.
Próg ekonomicznej szkodliwości dla chowacza podobnika to 1 chrząszcz na 1 roślinie, a w przypadku licznego wystąpienia pryszczarka kapustnika 1 chrząszcz na 2 rośliny.

Uwaga: Planując zabieg należy szczególną uwagę zwrócić na ochronę zapylaczy!

Źródło: agrofagi.com.pl

X