Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu informuje, że w Winnej Górze w żółtych naczyniach oraz za pomocą metody czerpakowania odłowiono pierwsze chrząszcze chowacza podobnika. Najliczniejszy nalot tego agrofaga ma miejsce w temperaturze około 20°C. Na początku samice prowadzą żer uzupełniający na liściach, następnie wygryzają niewielkie otwory w młodych łuszczynach, w których składają zwykle jedno jajo. Otwory wygryzione przez chowacza mogą zostać wykorzystane przez pryszczarka kapustnika do składania jaj, co zdecydowanie zwiększa powodowane straty.
![](https://akademiarzepaku.pl/wp-content/uploads/2023/04/AdobeStock_486792327-1-1024x683.jpeg)
Opis szkodnika
Chowacz podobnik to czarny chrząszcz wielkości 2,5–3 mm, pokryty szarymi łuskami. Na pokrywach skrzydeł ma paski równej szerokości. Jego głowa jest zakończona długim i cienkim, wygiętym do dołu ryjkiem.
![](https://akademiarzepaku.pl/wp-content/uploads/2023/04/AdobeStock_488059408-1024x683.jpeg)
Zwalczanie
Zabieg chemicznego zwalczania przeprowadza się po przekroczeniu przez chowacza podobnika progu ekonomicznej szkodliwości. Termin zwalczania przypada zwykle w okresie kwitnienia, a więc w maju.
Próg ekonomicznej szkodliwości dla chowacza podobnika to 1 chrząszcz na 1 roślinie, a w przypadku licznego wystąpienia pryszczarka kapustnika 1 chrząszcz na 2 rośliny.
Uwaga: Planując zabieg należy szczególną uwagę zwrócić na ochronę zapylaczy!
Źródło: agrofagi.com.pl